Barrières voor betere resultaten overwinnen
Gesundheitsnachrichten

Mijn leven met RA

Mijn leven met RA


WebMD-functie

Vijf jaar geleden, een paar maanden voor mijn 49e verjaardag, ging ik met een goed gevoel naar bed, maar werd de volgende ochtend wakker en kon mijn rechterarm niet optillen. Het was een gevoel dat ik nog nooit eerder had gehad. Ik ben een fitte vrouw van middelbare leeftijd. Ik trainde, wandelde, at goed – alle dingen die je zou moeten doen om gezond te blijven.

Ik had een paar jaar eerder een wervelkolomoperatie ondergaan en had een titaniumplaat in mijn nek, en ik dacht dat het verband moest houden. Ik zag mijn ruggengraatarts en hij zei: "Dit is niet je nek. Ik denk dat je reumatoïde artritis (RA) hebt. ' Ik had er van gehoord, maar ik had geen idee waar ik aan toe was.

Hij bestelde bloedonderzoek en mijn cijfers waren niet in de hitlijsten. Mijn reumafactor was groter dan 600 – dat is een antilichaam dat aanwezig is in het bloed van velen met RA. Normaal is minder dan 15. Ik kreeg te horen dat ik naar een reumatoloog moest gaan.

Ondertussen had ik pijn. Ik werk fulltime. Ik heb twee volwassen zonen en een zeer actief leven en kon niets met mijn arm doen. Ik kon niet eens een koffiekopje vasthouden. De pijn ging door in mijn polsen en knokkels. Ze maakten röntgenfoto's en gelukkig had ik geen gezamenlijke vernietiging. Mijn ruggengraatarts heeft me een steroïde gegeven.

Nadat ik officieel was gediagnosticeerd door mijn reumatoloog, kreeg ik een ander medicijn, dat ernstige bijwerkingen had. Ik begon mijn haar te verliezen en ik werd er erg ziek van. Mijn reumatoloog schakelde me over op een andere vorm van de medicatie en de bijwerkingen waren beter, maar het gaf me nog steeds niet genoeg verlichting. Een paar maanden later voegde mijn arts een ander medicijn toe, een biologisch middel, en het is die combinatie die mijn ziekte onder controle houdt. De meeste dagen is mijn pijn één op twee op een schaal van één op 10. Het wordt iets dat je bijna negeert.

Hoewel mijn ziekte goed onder controle is, heb ik nog steeds opflakkeringen. En als je ooit peesontsteking of bursitis in een gewricht hebt gehad, stel je dan voor dat je in meerdere gewrichten een goed geval van griep erop gooit. Je voelt je alsof je bent overreden door een vrachtwagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *